luni, 11 martie 2013

Despre asigurarea de sanatate la intoarcerea in tara!!

Distinsi "tovarasi"(sper ca nu deranjez pe nimeni cu acest apelativ),
Proaspata experienta traita in legatura cu inscrierea pe lista medicului de familie m-a determinat sa scriu aceasta postare si sa va fac cunoscuta situatia prin care am trecut.

Pentru cei care nu au timp sa citeasca intreaga postare incep cu concluziile, respectiv:
Imediat dupa revenirea in patria mama trebuie intreprinse demersuri grabnice de reinscriere pe lista unui medic de familie pentru a nu avea surprize cu asigurarile de sanatate.

 Pentru cei care au rabdare sa citeasca, ii invit sa parcurga randurile urmatoare.

Asadar.... iata introducerea si intriga!

Intr-o zi cu soare, pe frumoasele meleaguri nationale, pe la namiaza (sau imediat dupa) autorul acestei postari vru sa mearga la medicul de familie cu oaresce treaba (neesentiala pentru subiectul postarii).
Zis si facut. Conform bunelor obiceiuri capatate pe afara, pusei mana pe telefon pentru a aranja "randevu-ul" de rigoare. Numai ca stupoarea ma lovi necrutator cand medicul meu de familie ma anunta cu seninatate ca nu-i mai sunt pacient!!!!
"Adica cum adica?" veni firesc si intrebarea mea, exprimata in cel mai intrigat mod (si banuiesc la fel ar fi fost si in cazul vostru) !
Ei bine dragilor, este foarte simplu!!!
Trebuie sa stiti ca scumpa noastra CASA, nici ca iesim bine din tara ca se si repede cu o instiintare la medicul de familie spunandu-i ca ne-a pierdut ca musterii (adica am fost scosi de pe lista lui).

Si uite asa, eu statui bine-merci si fara sa stiu aproape trei luni fara medic de famelie!
Curata inconstienta!

Culmea: si cu banii luati si ....!!
Deci daca cumva aveam vreo nevoie de a merge pe la vreun medic specialist la  un consult nu puteam face asta pana cand nu ma "inrolam" din nou pe lista unui medic de familie.
De fapt, as fi putut dar cu suportarea integrala a cheltuielilor aferente !!!!
Ei si aici poate aparea unul dintre multele paradoxuri de pe la noi!!! Este vorba de acela in care, desi esti la zi cu asigurarile de sanatate (pentru ca angajatorul vireaza automat la CASA sumele aferente!!!) intr-o situatie de nevoie ar trebui sa platesti integral consultatiile medicale de specialitate!!!! Si asta doar pentru faptul ca, in "nemernicia" mea nu am urmarit cu suficienta atentie acest aspect!!! Pentru ca toata lumea este protejata de prevederi legale numai "prostea" nu!!! Adica cf legii, "prostea" trebuie sa-si aiba grija sa si nu altcineva!!!!
In fond pe undeva asa si este corect! Asta ne invata ca daca noi nu ne avem "de grija" nimeni nu se viseaza cu asta.
Dar intr-un fel acest lucru este, in acelasi timp, "a bit unfair", pentru ca asa cum ne place sa credem memoria institutionala pe aceasta tema ar fi trebuit sa-si fi gasit deja pana in prezent expresia concreta intr-un "debriefing post action"!!.


Si ca sa punem cireasa pe tort......
Oricum in stransa legatura cu situatia mentionata este si cea in care, atunci cand veniti in concediu in tara si va faceti planuri sa mergeti si la vreun control medical de specialitate!!!
Trebuie sa stiti ca, fiind deja scosi de pe lista medicului de familie, dar acesta nebagand de seama (sau uitand, pur si simplu!!!) va va face o trimitere catre un specialist, la final, cand se vor face decontarile la CASA sunteti pasibili sa platiti consultatia!!!! Ciudat, nu? Ei bine asta este!


In fine: concluzia!!
Imediat dupa revenirea in patria mama, odata cu celelalte actiuni administrative, trebuie intreprinse neintarziat demersuri de reinscriere pe lista medicului de familie. Ar fi ideal daca aceste demersuri ar fi initiate deja imediat inaintea plecarii, tocmai pentru a scurta cat mai mult perioada in care nu figurati pe lista (lui Schindler :):)).

Dragilor sper ca postarea sa va fie de folos!
A bientot



3 comentarii:

  1. Da, este o informatie de care e bine sa tinem cont la intoarcere...

    RăspundețiȘtergere
  2. Super util. Multumim Avram. Deci sa inteleg ca am putea face un demers inca de aici pt a fi reinrolati la intoarcere in sistem. Care ar fi dupa tine solutia...sa trimitem un e-mail la CASAOPSNAJ, sa luam legatura direct cu medicul de familie, sa facem un raport???? Astept parerea ta avizata! Merci, Mircea L.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ola!
    cam asa suna parca salutul tau!
    E ok ce spunti matale.
    Poate ar fi de ajutor si o baza legislativa.
    Asa ca am sa caut pe net despre asigurarile de sanatate, sau mai bine am sa ma conversez cu CASA.
    Ceea ce recomand cu caldura tuturora!!!!!!!!!!!!!
    Merci si la buna vedere!
    Liviu ANITZA

    RăspundețiȘtergere

comentati, comentati, comentati!!